December 31, 2011

selamat tahun baru, moga menjadi diri yg baru~2012

Salam sejahtera.


Alhamdulillah masih lagi diberikan  ‘masa’ oleh Allah yg telah menciptakan masa untuk meneruskan saki baki hari yg tinggal kerna besok kelak akan dipanggil pulang jua. Ada diantara kita pada saat ini mungkin sudah ditamatkan masa olehNya, mungkin juga ada yg masih lagi berbaki sesaat cuma untuk terus melihat keindahan dunia yg telah Allah hamparkan buat hamba2Nya yg bersyukur mahupun yg tidak. Allah, Maha pemurahnya Engkau. Tiada selain Engkau yg mengasihi kami. Itulah sebabnya kita perlu berterima kasih buatNya sementara kita masih lagi diberi peluang untuk menjenguk indahnya alam pinjaman ini, betapa permainya kejadian yg telah Allah sediakan untuk sekalian manusia. Dan manusia itu tidak lain adalah diri kita yg sedang membaca risalah ringkas  ini.


Pada saat ini, sedar mahupun tidak, mahu atau enggan, rela atau paksa, kita telah dihanyutkan oleh aliran masa yg begitu deras sekali mengalir ke muaranya. Ya, masih dalam perjalanannya ke muara itu. Muara pengadilan. Kita telahpun ditolak oleh masa itu untuk sama-sama menuju ke arah muara itu.Dibawa arus masa yg sedang mengalir.

Sekarang ini kita sedang melalui suatu daerah yg ditandakan sebagai Daerah Tahun 2012. Baru sahaja melepasi satu daerah yg penuh dengan erti hidup buat seorang insan. Padat dengan isi2 sejarah yang telah diisi selama 1 tahun. Maka kini kita sedang melalui satu daerah yg asing lagi baru, yg dihadapannya kelak, belum diketahui lagi sekuat mana hali lintang yg membadai, jernih atau keruh air di depan sana, gelap atau cerah hari yg mendatang, masih dalam rahsia pencipta.


Terus melangkah

Bak kata pepatah inggeris, ‘yesterday was a history, today is present and tomorrow is mystery’. Jika  ditilik pepatah itu, memang ada benarnya. Sememangnya kita ini sedang menulis sebuah sejarah tentang diri kita. Sejarah kita dari dahulu sampailah saat kita di’kerah untuk pulang’ suatu saat nanti, telah dan sedang dicatit dan ditulis oleh pelakar sejarah dunia manusia, Raqib dan Atib. Mungkin kita tidak menyedarinya kan?Emm..memang. Kita tidak pernah bersua dengan mereka. Tapi, mereka sejak dahulu mengawasi kita. Mengawasi untuk menulis sejarah kita. Sejarah yg baik atau sebaliknya. Semuanya telah ditulis sebagai bukti pembalasan kita pada suatu hari kelak. Tidak pernah satu saat pun mereka lalai dari kita, Cuma kita yg lalai dengan mereka. Allahu rabbi..

Akan tetapi, langkah perjalanan hidup kita perlu diteruskan. Biarlah sejarah buku hitam kita yg dulu dijadikan sebagai sempadan di dalam diri kita buat hari yg mendatang. Jadikan ia sebagai ‘guideline’ untuk kita terus melangkah dalam masa yg singkat ini. Terus dan terus. Setiap saat kita mengharungi aliran masa. Saat demi saat berlalu. Minit, jam, hari dan seterusnya. Yang penting sinar untuk terus hidup dalam RedhaNya masih ada. Usah dicari malam yg hilang, tetapi carilah pagi yg menyinar esoknya. Sesungguhnya sejarah hitam yg silam akan terus memanggil kita selagi kita membalas panggilan itu. Maka harus kita sapu bersih2 segala kotoran2 hitam yg lalu dari lapangan akal kita. Sebaliknya kita perlu menulis kembali ia dengan abjad2 suci yg akn menhilangkan segala kotoran yg lampau.

Firman yg MAha mulia:
“sesungguhnya kebaikan itu akan menhilangkan keburukan..”Al Ayah.

Maka, jangan difikir perkara yg lepas, sebalikya jadikan ia hanya sebagai sempadan dalam hayat hidup yg masih ada. Apa yg perlu difikirkan adalah mengatur langkah ke hadapan dengan lebih yakin dan benar.
So, moralnya, sentiasalah menasihati diri kita yg sentiasa liar dari cahaya Allah. Lakukankan kebaikan untuk ‘cover’ balik kejahatan yg tlh kita lakukan pada tahun lalu. Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Memberi ampun. Jangan takut ea. PENCIPTA kita amat2 baik, lebih baik dari sekalian makhluk yg pernah kita jumpai. Carilah rahmatNya dibawah teduhan MaghfirahNya, jangan diintai murkaNya di dalam KeangkuhanNya. Sentiasalah nyalakan sinar ‘positif’ dalam jasad kita moga2 terkeluar dari amalan kita sinar yg menyinari sekalian insan, insya Allah. Ingatlah, sejarah hidup kita tidak akan berakhir dengan berakhirnya masa kita di dunia, akan tetapi akan disemak olehNya di saat Pengadilan nanti. Ingat ye!!^^

Selamat menhadapi tahun baru, selamat berubah untuk diri yg baru yg lebih baik..
~berusaha untuk menjadi yg terbaik, Walaupun kita bukan yg terbaik~

Suratan dari sahabat, dunia akhirat^^.  


Akhir bicara, buat santapan telinga..=p

No comments:

Post a Comment